“Der er alt for mange sprog. Der er et kemisk, et fysisk, et matematisk og et biologisk som du så bare smadrer sammen til biokemi” Elevens udtalelse rammer ind i flere gennemgående vanskeligheder for eleverne i undervisningen i enzymer. Eleverne oplever problemerne med talforståelse, med at forstå og værdsætte betydningen af enheder ved beregninger og vanskeligheder med elementære regneoprationer med brøker, eksponenter og logaritmer. Mange af de udtryk der bruges i enzymkinetikken, involverer brøker, og nogle af de omregningsmetoder der benyttes, kræver kendskab til elementær brøkregning. Samtidig finder eleverne den store mængde enzymkinetiske begreber og ligninger overvældende. Kinetikken fremstår som et “sprog” for sig selv, hvilket kan bidrage til den manglende integrative forståelse. Problemer med simple matematikkompetencer kan stille sig i vejen for den centrale biokemiforståelse. To matematiske kompetencer som gerne skulle etableres allerede i folkeskolen og udbygges i gymnasiet, er repræsentationskompetence og symbol- og formalismekompetence. Det er kompetencer der lægger grundlaget for at kunne benytte sig af matematikken som et sprog og et operationelt system. Uden disse kompetencer vil man ikke kunne forstå, ræsonnere eller kommunikere om matematiske modeller og forstå brugen af matematik til videnskabelig problemløsning.
Forskningsdatabase
Tilbage
Abstract
Fakta
Titel
Udfordringer ved undervisning i enzymer
Forfatter(e)
Karen Skriver, Gert Dandanell, Jakob Hjorth von Stemann og Michael May
Udgiver
Institut for Naturfagenes Didaktik, Københavns Universitet
Udgivelse
MONA, 2015 (1)
Genre
Artikel
Omfang, antal sider
17
Udgivelsesår
2015
STEM-fag
Nyt fra Gymnasieforskning
Få Nyt fra Gymnasieforskning direkte i din indbakke.
Du får:
- Oversigter over den nyeste forskning i vores database indenfor netop dine fag og interesseområder
- Nyheder om vores magasin, podcast, konferencer og nye tiltag
Er du ansat på en institution, der abonnerer på Gymnasieforskning, kan du, ud over Nyt fra Gymnasieforskning også få adgang til magasin-arkivet online, ved at logge ind eller oprette en bruger-profil.
Ups. Der er gået noget galt. Opdater siden og prøv igen.
Seneste magasin
Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis
Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.