Forskningsdatabase
Abstract

Teksten er kapitel 8 i forskningsrapporten “At lære fysik” – Et studium i gymnasieelevers lærerprocesser i fysik. Projektets problemstilling blev fra starten  formuleret således: Det er formålet at studere gymnasieelevers læreprocesser i fysik med henblik på en uddybet forståelse af: 1) Hvilke træk ved faget og undervisningstraditionen, der gør fysik til et vanskeligt fag for mange elever? 2) Hvilke former for pædagogisk indsats i bred forstand, der kan forbedre elevernes udbytte af  fysikundervisningen. Det er altså eleverne og deres læreprocesser i fysik, der er i fokus i projektet, men formålet er at drage konsekvenser for lærerens rolle og undervisningstilrettelæggelsen. Den følgende diskussion skal ikke opfattes som en anvisning på hvordan undervisningen i laboratoriet bør gennemføres. Der er tale om et forsøg på at give en oversigt over nogle problemer og muligheder i laboratoriearbejdet. Jeg vil diskutere nogle af de mange forskellige mål der kan opstilles for laboratorieundervisning og se på hvordan mulighederne for at nå målene hænger sammen med den måde hvorpå elevernes arbejde tilrettelægges. Det er først og fremmest sammenhængen mellem form og undervisningsmål der fokuseres på, og der indgår derfor ikke særlige overvejelser over den motiverende betydning af hvilke emner der vælges som grundlag for laboratorieundersøgelser. De eksempler på laboratoriearbejde fra ALF-observationerne der vil blive brugt til at illustrere gennemgangen, er, hvad emnerne angår, ganske typiske for gymnasiets undervisning.

Fakta
Titel
At lære fysik - Et studium i gymnasieelevers læreprocesser i fysik, kapitel 8: Eksperimentelt arbejde i fysik
Forfatter(e)
Verner Schilling
Udgiver
Undervisningsministeriet
Udgivelse
At lære fysik - Et studium i gymnasieelevers læreprocesser i fysik, (117-138)
Genre
Kapitel i forskningsrapport
Omfang, antal sider
22
Udgivelsesår

Seneste magasin

Magasin #34

Magasin #34

 er ude nu

Relationer er afgørende for elevers trivsel og læring. Men hvor meget af sig selv skal man give? Fokus på det meningsfulde, men også svære relationsarbejde.

Læs desuden om
Det tænkende klasserum AI - eleverne ved godt, når det fremmer læring
Magasin #33
Magasin #32
Magasin #31
Magasin #30
Magasin #29
Magasin #28

Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis

Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.