Formålet med denne artikel er at vise, hvordan sammenhængen og relationen mellem valg, demokrati og kreativitet italesættes forskelligt af forskellige (grupper af) unge i gymnasiet, og hvordan kravet om de mange valg og de mange modsætninger, disse valg rummer, opleves og tillægges mening og betydning. Analysen falder i to dele, hvor første del anlægger et fortrinsvis (diskurs)sociologisk perspektiv med henblik på at anskueliggøre, hvilke positioner forskellige (grupper af) elever har til rådighed, og hvilke strategier de anvender i deres tilgang til gymnasiet og dets valgmuligheder. Anden del anlægger et overvejende subjektivt perspektiv i forsøget på at forstå, hvordan forskellige unge tillægger gymnasiet forskellig mening og betydning. Mere enkelt sagt: første analysedel fokuserer på forskellige elevgruppers strategier og tilgange til at gå i gymnasiet som vi har kaldt hhv. »den kulturdemokratiske«, »den teknisk-logiske« og »den kreativt strategiske«. Anden del fokuserer på, hvad udvalgteelever fra de tre grupper – Anna, Sofie og Jeppe – bruger gymnasierummet til i et bredere ungdoms- og livsperspektiv, som benævnes hhv. »frirum«, »mulighedsrum« og »udfoldelsesrum«. Dvs. perspektivet i første del er at finde fælles træk i elevernes tilgange til gymnasiet, og i anden del skifter perspektivet til at se, hvordan en udvalgt elev fra hver af de tre grupper individuelt forsøger at give gymnasiet og de anvendte tilgange og strategier mening.
Forskningsdatabase
Tilbage
Abstract
Fakta
Titel
De kreative valg og de kalkulerende elever – om valgstrategier og demokratidefinitioner blandt eleverne
Forfatter(e)
Lene Larsen
Udgiver
Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet
Udgivelse
Gymnasiepædagogik, Nr. 66, s. 39-68
Genre
Bidrag til antologi
Omfang, antal sider
30
Udgivelsesår
Unge og uddannelse
Nyt fra Gymnasieforskning
Få Nyt fra Gymnasieforskning direkte i din indbakke.
Du får:
- Oversigter over den nyeste forskning i vores database indenfor netop dine fag og interesseområder
- Nyheder om vores magasin, podcast, konferencer og nye tiltag
Er du ansat på en institution, der abonnerer på Gymnasieforskning, kan du, ud over Nyt fra Gymnasieforskning også få adgang til magasin-arkivet online, ved at logge ind eller oprette en bruger-profil.
Ups. Der er gået noget galt. Opdater siden og prøv igen.
Seneste magasin
Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis
Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.