Forskningsdatabase
Abstract

Fyrtårne, der viste vej Madvig gav den danske gymnasieskole retning og indhold, og med brugen af almendannelse bidrog han til, at begge dele var i samklang med elevens interesser og fremtidshåb. Tuxen skabte med indførelsen af klasseundervisningen en ny dynamik i forholdet mellem fag, elev og lærer. Han gjorde brug af undervisningsinspektionens autoritet til – ved uanmeldte inspektioner – at kontrollere lærerens klasseledelse. Højby indførte den kollegiale vejledning og elevmedbestemmelsen i både hf (1967) og i gymnasiet (1971). De tre fyrtårne viste vej og skabte frugtbare forbindelser mellem ledelse og pædagogik. På forskellig vis blev deres reformarbejde udsat for træghedens rationalitet. En samordning af ungdomsuddannelserne, som Højby foreslog i 1973, er endnu kun en vision. Artiklen er udgivet i Gymnasiepædgogik 110, et festskrift for Peter Henrik Raae

Fakta
Titel
Den pædagogiske tilblivelse, Tre fyrtårne i dansk gymnasiepædagogik: Madvig, Tuxen og Højby
Forfatter(e)
Harry Haue
Udgiver
Syddansk Universitet Institut for Kulturvidenskaber
Udgivelse
Gymnasiepædagogik 110 s. 15-33
Genre
Artikel
Omfang, antal sider
17
Udgivelsesår

Seneste magasin

Magasin #34

Magasin #34

 er ude nu

Relationer er afgørende for elevers trivsel og læring. Men hvor meget af sig selv skal man give? Fokus på det meningsfulde, men også svære relationsarbejde.

Læs desuden om
Det tænkende klasserum AI - eleverne ved godt, når det fremmer læring
Magasin #33
Magasin #32
Magasin #31
Magasin #30
Magasin #29
Magasin #28

Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis

Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.