Forskningsdatabase
Abstract

Med den nye formålsparagraf for Danmarks gymnasiale uddannelser har elever, forældre, lærere og ledere fået to nye ord at forholde sig til: klima og miljø. Samlet set peger den nye formålsparagraf i retningen af bæredygtighed, da klima og miljø i samspil med medmennesker, natur og samfund udgør en begrebslig femkløver, som slår de centrale betydningsstrenge an i det bæredygtighedsbegreb, som vi har lært at kende fra FNs 17 verdensmål. Men hvordan kan man som gymnasielærer i praksis orientere sin undervisning efter denne nye bæredygtighedsfemkløver, uden at eleverne får verdensmålsvæmmelse og klimakvalme? Dette spørgsmål er dunkel pædagogik ét muligt svar på. Ved at undervise ud fra den dunkle pædagogiks principper, sandsynliggør man som lærer, at ens elever ikke syner hen i kedsomhed og frustration over de voksnes løftede pegefingre, men snarere begejstres over, at der sker noget vildt, mærkværdigt og måske ligefrem chokerende i timerne med fokus på klimakrisen og bæredygtig udvikling.

Fakta
Titel
Dunkel pædagogik i gymnasieskolen
Forfatter(e)
Martin Hauberg-Lund Laugesen
Udgiver
Systime
Udgivelse
Fodspor i evigheden : bæredygtighed, læring og gymnasiet
Genre
Bidrag til bog
Omfang, antal sider
100
Udgivelsesår
2024

Seneste magasin

Magasin #34

Magasin #34

 er ude nu

Relationer er afgørende for elevers trivsel og læring. Men hvor meget af sig selv skal man give? Fokus på det meningsfulde, men også svære relationsarbejde.

Læs desuden om
Det tænkende klasserum AI - eleverne ved godt, når det fremmer læring
Magasin #33
Magasin #32
Magasin #31
Magasin #30
Magasin #29
Magasin #28

Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis

Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.