Forskningsdatabase
Abstract

Denne artikel nærmer sig så at sige gymnasiereformen ‘fra oven’ – det er styringsvinklen, der er artiklens emne, og styringens relation til den demokratiske praksis. Reformens design ses i en bredere politisk kontekst med forskydninger i forståelsen af velfærdsstat og demokrati, og det diskuteres, hvorvidt reformdesignet faktisk kan siges at understøtte demokratiet, sådan som man med den udvidede formulering politisk har ønsket. Analysegenstanden er primært tekster i og om reformen af en vis formel status og politisk autoritet. Det er uddannelsesbekendtgørelserne for de fire gymnasiale uddannelser, lovforslagene med bemærkning og Udviklingsprogrammet for fremtidens ungdomsuddannelser, som gik forud for reformen, og det er et udvalg af undersøgelser og rapporter, der lægger op til reformen. Artiklen består af tre hovedafsnit: En analyse af reformdesignet, en analyse af demokratiopfattelser samt en diskussion af forholdet mellem reformdesignet og rummet for demokratisk praksis i undervisningen.

Fakta
Titel
Effektivisering og demokrati – om reformens design og rummet for demokratisk praksis
Forfatter(e)
Peter Henrik Raae
Udgiver
Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet
Udgivelse
Gymnasiepædagogik nr. 66, s. 13-37
Genre
Bidrag til antologi
Omfang, antal sider
25
Udgivelsesår

Seneste magasin

Magasin #34

Magasin #34

 er ude nu

Relationer er afgørende for elevers trivsel og læring. Men hvor meget af sig selv skal man give? Fokus på det meningsfulde, men også svære relationsarbejde.

Læs desuden om
Det tænkende klasserum AI - eleverne ved godt, når det fremmer læring
Magasin #33
Magasin #32
Magasin #31
Magasin #30
Magasin #29
Magasin #28

Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis

Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.