Fagene i gymnasiet bidrager til formålet om studieforberedelse og almendannelse (UVM 2016: § 1). Mens studieforberedelse bredt forstået handler om at forberede eleverne fagligt og studiekompetent til videregående uddannelse, så har almendannelse traditionelt set været en mere abstrakt og kompleks målsætning, både i teori og praksis. Artiklens argument er, at factfulness som praksis kan fungere som en konkretisering af visse elementer af almendannelsen i den danske gymnasieskole, og at den derfor kan anskues som praksisvejledning i tilrettelæggelse af undervisning, der tager sigte på det alment dannende formål. Almendannelse kan ikke reduceres til factfulness, men som praksis peger det på vigtige aspekter, herunder elevernes reflekterende og ansvarlige forhold til deres omverden og dens udvikling samt deres kritiske sans (UVM 2016: § 1, stk. 3). I forhold til sprogfagene, der blandt andet beskæftiger sig med historiske, kulturelle og samfundsmæssige samt erhvervsmæssige (hhx) og teknologiske (htx) forhold inden for det respektive sprogområde, kan factfulness bidrage til at styrke forståelsen af samfundsmæssige forhold og give et globalt perspektiv ved at inddrage forskellige informationskilder, herunder offentligt tilgængelig statistik (UVM 2017). Et vigtigt element i sprogfagenes selvforståelse er deres løbende bidrag til opdatering af fakta om verden, hvilket er en af måderne, hvorpå sprogfagene historisk set har ment at bidrage til almendannelsen (Haue 2003: 478).
Forskningsdatabase
Tilbage
Abstract
Fakta
Titel
Factfulness og almendannelse i praksis
Forfatter(e)
Alex Young Pedersen
Udgiver
Århus Universitet
Udgivelse
Sprogforum, tidsskrift for sprog- og kulturpædagogik, 25(69), 48–56.
Genre
Tidsskriftartikel
Omfang, antal sider
9
Udgivelsesår
2019
Humaniora og samfundsfag
Almen didaktik og pædagogik
Nyt fra Gymnasieforskning
Få Nyt fra Gymnasieforskning direkte i din indbakke.
Du får:
- Oversigter over den nyeste forskning i vores database indenfor netop dine fag og interesseområder
- Nyheder om vores magasin, podcast, konferencer og nye tiltag
Er du ansat på en institution, der abonnerer på Gymnasieforskning, kan du, ud over Nyt fra Gymnasieforskning også få adgang til magasin-arkivet online, ved at logge ind eller oprette en bruger-profil.
Ups. Der er gået noget galt. Opdater siden og prøv igen.
Seneste magasin
Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis
Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.