"Færdighedsdimensionen i musisk-æstetiske fag beror på perceptuelle, kognitive, psyko-motoriske, emotionelle og sociale funktioner, der tilsammen udgør det nødvendige grundlag for at opleve, udføre og skabe kunstneriske og håndværksmæssige artefakter, herunder kropslige, musikalske og billedmæssige udtryk. Noget tilsvarende kunne siges om færdigheder i andre fag, fx sprog, matematik og naturfag, og artiklen søger derfor at indkredse, hvad der er specifikt ved færdigheder i musisk-æstetiske fag, samtidig med at de kan anskues i et sammenlignende fagdidaktisk perspektiv. Et gennemgående syn i denne artikel er, at færdigheder må forstås ud fra, hvordan de er forankret i levet liv, herunder deres kropslige forankring. Denne forståelse inkluderer, men overskrider samtidig de ovenfor omtalte aspekter, og det er artiklens tese, at en holistisk og fænomenologisk tilgang kan give anledning til en dybere forståelse af, hvordan færdigheder i musisk-æstetiske fag er kropsligt forankret og betinget. Endelig er der en lang tradition for at måle eller vurdere færdigheder og placere dem på et givet niveau, fx fra begynder til ekspert. Det er der formentlig flere grunde til, dels at færdigheder manifesterer sig tydeligere jo højere niveauet for beherskelse er, og dels at der er en samfundsmæssig interesse i at kunne måle og dermed vurdere færdigheder (som eksempelvis i PISA undersøgelserne)."
Forskningsdatabase
Tilbage
Abstract
Fakta
Titel
Færdighedsdimensionen
Forfatter(e)
Sven-Erik Holgersen
Udgiver
Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet
Udgivelse
CURSIV 2011 (7)
Genre
Forskningskriftsartikel
Omfang, antal sider
17
Udgivelsesår
2011
Praktisk-æstetiske fag
Nyt fra Gymnasieforskning
Få Nyt fra Gymnasieforskning direkte i din indbakke.
Du får:
- Oversigter over den nyeste forskning i vores database indenfor netop dine fag og interesseområder
- Nyheder om vores magasin, podcast, konferencer og nye tiltag
Er du ansat på en institution, der abonnerer på Gymnasieforskning, kan du, ud over Nyt fra Gymnasieforskning også få adgang til magasin-arkivet online, ved at logge ind eller oprette en bruger-profil.
Ups. Der er gået noget galt. Opdater siden og prøv igen.
Seneste magasin
Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis
Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.