Forskningsdatabase
Abstract

Sproglærere i grundskolen og i gymnasiet oplever, at det bliver stadig vanskeligere at få elever til at indgå i mundtlige aktiviteter i sprogundervisningen. Der synes at herske en generel perfekthedskultur, hvor det handler om ikke at dumme sig og kun at vise sine perfekte sider frem. En sådan kultur udfordrer åbne samtaler i et klasserum, fordi de kræver, at man tør deltage uden at have forberedt sine sætninger til perfektion. Line Krogager Andersens (2020) forskningsoversigt over mundtlighed i sprogundervisning i perioden 2009-2019 bekræfter denne observation. Med denne artikel ønsker vi med Rod Ellis (2003) at argumentere for, hvordan taskbaseret undervisning kan fremme motivation, kognitiv udvikling og oplevelsen af læring. Med sit fokus på kommunikationsparathed, tryghed og motivation er taskbaseret undervisning desuden ikke mindst et oplagt valg til at fremme elevdeltagelse i et inkluderende perspektiv. Med analyser af to tasks udviklet til grundskole hhv. gymnasium illustrerer vi, hvordan en task konstrueres og hvordan den kan motivere eleverne. Vi gennemgår kort baggrunden for udviklingen af disse tasks, ideen med taskbaseret undervisning og Rod Ellis' (2003) seks kriterier for tasken. De to tasks analyseres med Ellis og diskuteres kort i forhold til motivation, kommunikationsparathed og tryghed.

Fakta
Titel
Flere elever i tale via taskbaseret sprogundervisning
Forfatter(e)
Annette Søndergaard Gregersen, Bente Mosgaard Jørgensen
Udgiver
Aarhus Universitetsforlag
Udgivelse
Sprogforum, ISSN 0909-9328; 1399-8617 2023, nr. 77, side 69-75
Genre
Tidsskriftartikel
Omfang, antal sider
6
Udgivelsesår
2023

Seneste magasin

Magasin #34

Magasin #34

 er ude nu

Relationer er afgørende for elevers trivsel og læring. Men hvor meget af sig selv skal man give? Fokus på det meningsfulde, men også svære relationsarbejde.

Læs desuden om
Det tænkende klasserum AI - eleverne ved godt, når det fremmer læring
Magasin #33
Magasin #32
Magasin #31
Magasin #30
Magasin #29
Magasin #28

Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis

Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.