Forskningsdatabase
Abstract

Afhandlingen undersøger, hvordan henholdsvis Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling (UVM), dansklærere og gymnasieelever definerer og anvender tre skriftlige eksamensgenrer i det almene gymnasiums danskfag (stx), kronik, essay og litterær artikel. Gennem dokumentanalyse af 17 ministerielle dokumenter om de tre genrer påvises en række uoverensstemmelser ved ministeriets genrebeskrivelser samt en tendens til, at beskrivelserne præsenteres som objektive, homogene og udtømmende. Elevernes genrekonstruktioner afdækkes gennem sproglige analyser af i alt 11 udvalgte gymnasieelevers essay og kronikker, hvor der fokuseres på elevernes brug af stemmemarkører. Analyserne kombinerer kvantitative og kvalitative analysemetoder og viser, at det er muligt at udvikle detaljerede genrebeskrivelser af essay- og kronikgenren, samt at selv-og læserfremhævelsesmarkører bruges væsensforskelligt i lavt-og højt-evaluerede essay og kronikker. Analyser af tre gymnasielæreres skriftlige feedback på essay og kronikker viser, at elevernes anvendelse af selv- og læserfremhævelser stort set ikke tematiseres i feedbacken.Dertil påvisesen stor diskrepans mellem de emner og feedbackhandlinger, som anvendes i feedback på henholdsvis højt-og lavt-evaluerede kronikker/essay.

Fakta
Titel
Genrer som rammer
Forfatter(e)
Anne Smedegaard
Udgiver
Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet
Udgivelse
Genre
Ph.d.-afhandling
Omfang, antal sider
328
Udgivelsesår

Seneste magasin

Magasin #34

Magasin #34

 er ude nu

Relationer er afgørende for elevers trivsel og læring. Men hvor meget af sig selv skal man give? Fokus på det meningsfulde, men også svære relationsarbejde.

Læs desuden om
Det tænkende klasserum AI - eleverne ved godt, når det fremmer læring
Magasin #33
Magasin #32
Magasin #31
Magasin #30
Magasin #29
Magasin #28

Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis

Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.