Denne rapport er en formativ evaluering af projektet Innovationskraft og entreprenørskab på gymnasier i Region Hovedstaden. Rapporten er en sammenskrivning af de to sidste delrapporter, rapport 3 og 4. Rapport nr. 3 gør status på innovationsprojektet på de partnergymnasier, der har været med i projektet fra start, og som har været den primære genstand for dataindsamlingen i evalueringen. Rapport nr. 3 bygger på data indsamlet i skoleåret 2011/2012 på de otte partnergymnasier, der startede projektet. Desuden bygger rapporten på andre data fra projektet, herunder nogle af projektets egne skrifter. Rapport nr. 4 er en teoretisk sammenfatning og en begrebsudvikling i forlængelse af begrebsudviklingen i rapport 1 og 2 og på grundlag af de empiriske analyser. Vi foretager dels en begrebsudvikling i forhold til de innovationstyper, som vi så at sige har uddestilleret fra vores observationer på partnergymnasierne i projektet (det første afsnit i denne publikation) og dels i forhold til betingelser og muligheder for gennemførelse af centralt initiere de pædagogisk-didaktiske programmer på skoler, ligeledes uddestilleret fra observationer på partnergymnasierne (de to sidste afsnit i denne rapport). Denne evaluering har ikke haft til formål at lave effektmålinger. Derimod har den haft til formål på grundlag af undersøgelser i projektet at etablere input, som kunne inspirere projektet og de deltagende gymnasier til udvikling af deres innovationsforståelse og praksis omkring innovation. Vi er klar over, at de input, der er kommet fra evalueringsgruppen, er blevet modtaget meget forskelligt og ikke altid lige positivt forskellige steder i projektet, og vi vil lade andre om at afgøre, i hvilken grad vi er lykkedes med vores opgave. Der er imidlertid ingen tvivl om, at vi selv har lært meget af at dykke ned i de mange projekter på de otte partnergymnasier, og det har vi efter bedste evne forsøgt at sammenfatte og begrebsliggøre og videregive i denne og de to foregående evalueringsrapporter.. Vi er heller ikke i tvivl om, at vi har bidraget med analyser og konklusioner, som har kunnet bruges konstruktivt af deltagere i projektet i deres diskussioner af, hvad innovation i gymnasiet er, og hvordan man kan arbejde med innovation og innovativ pædagogik. Forhåbentlig har denne påvirkning været innovativ. Evalueringsgruppen vil gerne benytte lejligheden til at sige tak til projektet, som slutter med udgangen af maj 2012, og til de otte partnergymnasier, som forhåbentlig fortsætter deres arbejde med innovation fremover, for et spændende og krævende samarbejde. At lave en formativ evaluering i et projekt kræver, at der både gives mulighed for indsamling af data og for en løbende dialog om analyseresultater. Begge dele har vi haft glimrende muligheder for i dette projekt.
Forskningsdatabase
Tilbage
Abstract
Fakta
Titel
Innovation i gymnasiet Rapport 3 og 4
Forfatter(e)
Torben Spanget Christensen, Peter Hobel og Michael Paulsen
Udgiver
Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier Syddansk Universitet
Udgivelse
Gymnasiepædagogik Nr. 89
Genre
Forskningsrapport
Omfang, antal sider
229
Udgivelsesår
2012
Udvikling, ledelse og lærerprofessionen
Nyt fra Gymnasieforskning
Få Nyt fra Gymnasieforskning direkte i din indbakke.
Du får:
- Oversigter over den nyeste forskning i vores database indenfor netop dine fag og interesseområder
- Nyheder om vores magasin, podcast, konferencer og nye tiltag
Er du ansat på en institution, der abonnerer på Gymnasieforskning, kan du, ud over Nyt fra Gymnasieforskning også få adgang til magasin-arkivet online, ved at logge ind eller oprette en bruger-profil.
Ups. Der er gået noget galt. Opdater siden og prøv igen.
Seneste magasin
Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis
Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.