Projektet Udvikling og afprøvning af redskab til kollegial supervision i gymnasieskolen tager udgangspunkt i de behov for udvikling af arbejds- og undervisningsformer, som gymnasiereformen fra 2004 stiller undervisere overfor. I projektbeskrivelsen begrunder vi bl.a. projektet med, at elevernes bevidsthed om egen læring er central i reformen og stiller nye krav til undervisernes kommunikation med eleverne og til professionalisering af lærernes samarbejde. Hensigten med projektet er primært kompetenceudvikling gennem dialog og dialogredskaber: Tæt på den enkelte underviser, på undervisningen og i samarbejde med kollegaer. Den kollegiale vejledningssamtale og observation af undervisning ses som et redskab til at stimulere den enkeltes pædagogiske og didaktiske refleksioner samt en mulighed for at forankre nye praksisformer i undervisning og samarbejdsformer. Herved bliver arbejdsformen i et længere perspektiv også en styrkelse af arbejdet i flerfaglige teams og af nye vejlednings- og undervisningsformer, ligesom den kan være en konkret tilgang til dialog også uden for undervisningssammenhænge, i forbindelse med møder og andre professionelle samtaler på skolen. Den kollegiale supervision kan spille en rolle i forhold til individuel pædagogisk udvikling og i forhold til skoleudvikling, og herudover kan den ses som et bud på et redskab til udvikling af både lærer og skole: den enkeltes udvikling gennem styrkelse af skolens dialogiske kultur.
Forskningsdatabase
Tilbage
Abstract
Fakta
Titel
Kollegial supervision i gymnasieskolen
Forfatter(e)
Hanne Leth Andersen og Lene Tortzen Bager
Udgiver
Aarhus Universitet
Udgivelse
Arbejdspapir fra Center for Undervisningsudvikling 2009 (1)
Genre
Arbejdspapir
Omfang, antal sider
31
Udgivelsesår
2009
Udvikling, ledelse og lærerprofessionen
Nyt fra Gymnasieforskning
Få Nyt fra Gymnasieforskning direkte i din indbakke.
Du får:
- Oversigter over den nyeste forskning i vores database indenfor netop dine fag og interesseområder
- Nyheder om vores magasin, podcast, konferencer og nye tiltag
Er du ansat på en institution, der abonnerer på Gymnasieforskning, kan du, ud over Nyt fra Gymnasieforskning også få adgang til magasin-arkivet online, ved at logge ind eller oprette en bruger-profil.
Ups. Der er gået noget galt. Opdater siden og prøv igen.
Seneste magasin
Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis
Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.