Forskningsdatabase
Abstract

Dette kapitel tager afsæt i de retoriske appelformer: logos, patos og etos, som for en lærerstuderende er velkendte begreber fra gymnasiets undervisning. I kapitlets første afsnit giver vi eksempler på de tre appelformer, men i de følgende afsnit vil vi alene fokusere på etos som et afgørende aspekt ved lærerens arbejde. Vi bringer begrebet i spil i forhold til læreren som en positiv autoritet, dvs. ikke en institutionelt givet autoritet, men en autoritet der skabes i selve undervisningens gennemførelse. Etosbegrebet er nyttigt at have ved hånden, når vi skal forstå grundlæggende mekanismer i både lærerens og den lærerstuderendes arbejde, da etos indeholder nogle kvaliteter, man som lærer kan arbejde fokuseret med at udvikle. I sidste del af kapitlet giver vi eksempler på, hvordan begrebet kan anvendes i konkrete studier af undervisningen.

Fakta
Titel
Lærerens etos i undervisningen
Forfatter(e)
Peter Nielsen Fregerslev, Henrik Balle, Merete Munkholm
Udgiver
Klim
Udgivelse
Pædagogik og almen didaktik : en grundbog, s. 285-300, ISBN-9788772049762
Genre
Bidrag til bog
Omfang, antal sider
15
Udgivelsesår

Seneste magasin

Magasin #34

Magasin #34

 er ude nu

Relationer er afgørende for elevers trivsel og læring. Men hvor meget af sig selv skal man give? Fokus på det meningsfulde, men også svære relationsarbejde.

Læs desuden om
Det tænkende klasserum AI - eleverne ved godt, når det fremmer læring
Magasin #33
Magasin #32
Magasin #31
Magasin #30
Magasin #29
Magasin #28

Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis

Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.