Formålet med denne artikel er at adressere lærernes rolle, når de underviser i teknologifaget på Teknisk Gymnasium (htx). Herunder hvordan denne rolle udtrykkes i praksis, hvor brugen af Problembaseret læring (PBL) eller udvalgte PBL-principper anerkendes som en stærk undervisningsmetode. Derudover er det vores intention at diskutere lærerrollen i relation til de studerendes parathed der udvikler sig fra første til tredje studieår. Dette skal ses i forhold til; udviklingen af elevernes PBL-forståelse, den kognitive parathed af de studerende og klasseværelse dynamik. I undersøgelsen af lærernes rolle i teknologifaget på htx, observerede vi i to forskellige klasser, på to forskellige skoler i løbet af en projektperiode. Efterfølgende drøftede vi vores fund med lærerne. I relation til lærernes rolle identificerede vi en række opgaver, som lærerne dagligt skal håndtere, når de underviser i dette fag. Disse er med til at placere lærerne i en rolle, hvor hybride færdigheder er påkrævet. Hybride færdigheder der både kræver tekniske og ikke-tekniske færdigheder. Desuden har vi også fundet, at lærerens rolle og opgaver ændres løbende fra en mere lærerstyret rolle til en mere elev-centreret facilitator rolle. Dette sker som eleverne udvikler deres færdigheder fra første år til tredje studieår.
Forskningsdatabase
Tilbage
Abstract
Fakta
Titel
Lærerens rolle i en PBL- undervisningsproces
Forfatter(e)
Mette Møller Jeppesen, Henrik Worm Routhe, Rikke Slot Kristensen og Jutta Prip
Udgiver
Aalborg Universitetsforlag
Udgivelse
Educate for the future: PBL, Sustainability and Digitalisation 2020.
Genre
Artikel i antologi
Omfang, antal sider
14
Udgivelsesår
2020
STEM-fag
Nyt fra Gymnasieforskning
Få Nyt fra Gymnasieforskning direkte i din indbakke.
Du får:
- Oversigter over den nyeste forskning i vores database indenfor netop dine fag og interesseområder
- Nyheder om vores magasin, podcast, konferencer og nye tiltag
Er du ansat på en institution, der abonnerer på Gymnasieforskning, kan du, ud over Nyt fra Gymnasieforskning også få adgang til magasin-arkivet online, ved at logge ind eller oprette en bruger-profil.
Ups. Der er gået noget galt. Opdater siden og prøv igen.
Seneste magasin
Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis
Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.