Forskningsdatabase
Abstract

I computerspil gøres der brug af forskelligartede genrer, der repræsenterer kvaliteter, som potentielt kan støtte og udvikle forskellige læreprocesser. For at vurdere læringspotentialet ved forskellige computerspil må spillenes egenskaber og kvaliteter betragtes i relation til en læringsteoretisk tilgang. En beskrivelse af læringsmiljøer, der baserer sig på læringsteoretiske tilgange, viser de konkrete processer, computerspillet skal understøtte. Der opstilles et begrebsapparat i form af otte læringsteoretiske temaer, der gør det muligt at foretage en kobling mellem spilgenrernes virkemidler og læringsmiljøets metoder. Ud fra et rent teoretisk perspektiv besidder rollespil i virtuelle 3D-verdener et umiddelbart læringspotentiale i relation til en socialkonstruktivistisk tilgang. Den socialkonstruktivistiske tilgang gør op med en objektivistisk filosofi, ifølge hvilken mennesket passivt modtager en objektiv viden. I et socialkonstruktivistisk læringsmiljø tages der udgangspunkt i elevernes intentionalitet og aktive interaktion. Læringsmiljøet er åbent, og viden er situeret i en autentisk og multiperspektivistisk kontekst. Læreren fungerer som facilitator eller vejleder og besidder et refleksivt fokus

Fakta
Titel
Læringspotentialet ved anvendelse af spil- og rollemetaforer i virtuelle 3D-verdener
Forfatter(e)
Jørgen Bang, Christian Dalsgaard, Arne Kjær og Danni Veng
Udgiver
Institut for Informations- og Medievidenskab, Aarhus Universitet
Udgivelse
Genre
Forskningsrapport
Omfang, antal sider
78
Udgivelsesår
2004

Seneste magasin

Magasin #34

Magasin #34

 er ude nu

Relationer er afgørende for elevers trivsel og læring. Men hvor meget af sig selv skal man give? Fokus på det meningsfulde, men også svære relationsarbejde.

Læs desuden om
Det tænkende klasserum AI - eleverne ved godt, når det fremmer læring
Magasin #33
Magasin #32
Magasin #31
Magasin #30
Magasin #29
Magasin #28

Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis

Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.