Efter gymnasiereformen i 2005 og strukturreformen i 2007 har ledelse og organisering i gymnasiet og VUC taget nye former. Denne rapport diskuterer de ledelsesmæssige og organisatoriske forandringer, sådan som de træder frem i et refleksions- og vidensdelingsnetværk med deltagelse af 7 gymnasier og 4 VUC'er i 2010. De deltagende skoler beskriver overordnet et forløb fra 2005, hvor de i begyndelsen havde mest fokus på planlægning - og for eksempel ved at lave "teammanualer", "årshjul" og andre planlægningsteknologier. I årene herefter gælder det for flere af gymnasierne, at de har truffet beslutninger om at lave strukturelle ændringer i organisationen, fx ny ledelsesstruktur, etablering af studieretningsteam mv. Og i videndelingsprojektet i 2010 er tendensen rykket til i mindre grad at handle om planlægning, og kun i nogen grad at handle om strukturer. Nu bliver udfordringerne i stigende grad beskrevet som et spørgsmål om kulturskabelse og kommunikation, om idéer og visioner og nye måder at samarbejde på. I projektdeltagernes beskrivelser ser vi således en bevægelse fra at have fokus på mål - i forståelsen af leve op til reformens krav og bekendtgørelser - til i højere grad at have fokus på at udvikle midler som team, studieplan, kommunikationsreformer, kultur, selvledelse, refleksion, samarbejdsformer, videndeling, kompetenceudvikling og kvalitetssikring. Rapporten behandler de problemstillinger, som deltagerne i refleksions- og videndelingsnetværkerne har valgt at arbejde med, og falder i tre dele. Dels en del om hvordan man skaber "retning på studieretningsgymnasiet"; dels en del om at udvikle "team". Og endelig en del om, hvordan gymnasie- eller hf-lærerprofessionen i disse år undgår nogle store forandringer.
Forskningsdatabase
Tilbage
Abstract
Fakta
Titel
Ledelse og organisering i gymnasiet og VUC
Forfatter(e)
Dorthe Pedersen og Marie Ryberg
Udgiver
Undervisningsministeriet
Udgivelse
Genre
Forskningsrapport
Omfang, antal sider
31
Udgivelsesår
Udvikling, ledelse og lærerprofessionen
Nyt fra Gymnasieforskning
Få Nyt fra Gymnasieforskning direkte i din indbakke.
Du får:
- Oversigter over den nyeste forskning i vores database indenfor netop dine fag og interesseområder
- Nyheder om vores magasin, podcast, konferencer og nye tiltag
Er du ansat på en institution, der abonnerer på Gymnasieforskning, kan du, ud over Nyt fra Gymnasieforskning også få adgang til magasin-arkivet online, ved at logge ind eller oprette en bruger-profil.
Ups. Der er gået noget galt. Opdater siden og prøv igen.
Seneste magasin
Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis
Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.