Udgangspunktet for ph-d.-afhandlingen ‟Mellem lyst og nødvendighed‟ har været at undersøge, hvad de aktuelle problemer omkring unges uddannelsesvalg er udtryk for. Hvorfor er det så svært at vælge videregående uddannelse? Hvorfor tager det så lang tid? Hvad er baggrunden for at mange unge ender med at have ‟krogede‟ uddannelsesforløb med ‟overflødigt tidsforbrug‟ til trods for de problemer, sådanne forløb medfører? Og hvad med de unge, der går ‟den lige vej‟ og starter med en videregående uddannelse umiddelbart efter de har afsluttet en ungdomsuddannelse, hvordan oplever de valget af videregående uddannelse? Hvad er det overhovedet, der har betydning for, hvordan valget af videregående uddannelse forløber? Og hvilken betydning har de rammer, som uddannelsessystemet opstiller i denne sammenhæng? Med henblik på at besvare ovennævnte spørgsmål har jeg fulgt ti unge, fra de blev studenter fra det almene gymnasium i foråret 2000 og frem til foråret 2003. De ti unge er blevet udvalgt på baggrund af et indledende spørgeskema, som blev omdelt i henholdsvis en matematisk 3.g. klasse på et københavnsk gymnasium og en sproglig 3.g. klasse fra et gymnasium i provinsen. På baggrund af elevernes svar er de ti unge blevet udvalgt med henblik på at maksimere de sociale forskelle mellem dem i forhold til køn, social baggrund, hidtidige skoleerfaringer, faglige standpunkter, fremtidige uddannelsesplaner samt deres holdninger til og perspektiv på valget af videregående uddannelse. Herefter er de ti unge blevet interviewet tre gange i løbet af undersøgelsesperioden. Alle interviews er blevet gennemført som såkaldte narrative interviews i overensstemmelse med de principper, som er blevet udviklet af de tyske biografiforskere Peter Alheit og Frits Schütze. Det betyder, at udgangspunktet for interviewene har været at give de unge mulighed for at fortælle ustruktureret og ucensureret om deres oplevelser i forbindelse med valget af videregående uddannelse, og at jeg som interviewer har tilstræbt at indtage rollen som en empatisk og interesseret tilhører. De ti unge har på den måde udgjort projektets informanter, i og med at det var dem, der havde en viden og erfaring, som jeg var interesseret i at få indblik i, og dermed også dem, der har udgjort undersøgelsens ‟eksperter‟.
Forskningsdatabase
Tilbage
Abstract
Fakta
Titel
Mellem lyst og nødvendighed - en analyse af unges valg af videregående uddannelse
Forfatter(e)
Camilla Hutters
Udgiver
Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet
Udgivelse
Genre
Ph.d.-afhandling
Omfang, antal sider
249
Udgivelsesår
Unge og uddannelse
Uddannelse og samfund
Nyt fra Gymnasieforskning
Få Nyt fra Gymnasieforskning direkte i din indbakke.
Du får:
- Oversigter over den nyeste forskning i vores database indenfor netop dine fag og interesseområder
- Nyheder om vores magasin, podcast, konferencer og nye tiltag
Er du ansat på en institution, der abonnerer på Gymnasieforskning, kan du, ud over Nyt fra Gymnasieforskning også få adgang til magasin-arkivet online, ved at logge ind eller oprette en bruger-profil.
Ups. Der er gået noget galt. Opdater siden og prøv igen.
Seneste magasin
Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis
Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.