Jeg vil redegøre for et grundlagsproblem inden for det musikpædagogiske felt. Jeg tænker bl.a. på, at dette kan være oplæg til en komparativ diskussion, der kunne tages blandt fagfæller tilknyttet andre sanselig-æstetiske skolefag. I åbningen af mit grundlagsproblem er jeg i udgangspunktet inspireret af Heideggers teknik-begreb hentet fra hans lille bog Die Technik und die Kehre (1962). Teknik er for Heidegger noget, der lader verden træde frem for det moderne menneske på en ganske bestemt måde i et helt bestemt udsnit. Nemlig som en ressource. En ressource, der kan udtrækkes, tilrettelægges, administreres, beherskes, koordineres, mv. Heidegger hævder med dette teknik-begreb at kunne beskrive ganske væsentlige aspekter af sin moderne samtid. Denne problematik kan vises at række ind i såvel (a) den pædagogiske dimension som (b) en musikfaglig, kunstværksrettet, æstetisk dimension. Det betyder, at både en musikfaglig dimension og en pædagogisk dimension er involveret i denne analyse. Jeg vil behandle det pædagogiske aspekt først.
Forskningsdatabase
Tilbage
Abstract
Fakta
Titel
Musikfaget mellem læring og forældelsespres På vej mod en mere teknisk uddannelseskultur?
Forfatter(e)
Frederik Pio
Udgiver
Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet
Udgivelse
CURSIV 2012 (9)
Genre
Forskningsartikel
Omfang, antal sider
20
Udgivelsesår
2012
Praktisk-æstetiske fag
Nyt fra Gymnasieforskning
Få Nyt fra Gymnasieforskning direkte i din indbakke.
Du får:
- Oversigter over den nyeste forskning i vores database indenfor netop dine fag og interesseområder
- Nyheder om vores magasin, podcast, konferencer og nye tiltag
Er du ansat på en institution, der abonnerer på Gymnasieforskning, kan du, ud over Nyt fra Gymnasieforskning også få adgang til magasin-arkivet online, ved at logge ind eller oprette en bruger-profil.
Ups. Der er gået noget galt. Opdater siden og prøv igen.
Seneste magasin
Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis
Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.