Dette etnografiske studie undersøger modstand og tilhørsforhold blandt farvede elever på et overvejende hvidt dansk forstadsgymnasium. Med fokus på deres forsamling omkring en sofa i skolens raceopdelte cafeteria udfordrer denne undersøgelse politiske diskurser, der indrammer farvede studerende som selvsegregationistiske. Ved hjælp af rumlige rundvisningsinterviews og etnografiske observationer nuancerer denne artikel elevernes modstand og fremhæver hverdagspraksisser med samfundsopbygning og institutionel kritik som omsorg. Sofaen i kantinen er et symbolsk sted for tilhørsforhold og støtte, hvor farvede elever artikulerer operationaliseringen af race og hvidhed i skolen. Centralt i denne analyse er hooks' (1990) begreb om hjemsted, der indrammer sofaen som et sted for relationalitet og fælles produktion af viden. Papiret understreger de studerendes handlekraft i at kritisere strukturel racisme i uddannelse, og giver indsigt i begrænsningerne ved institutionel (pleje) praksis og dermed kontrerer bidrage til viden om inkluderende skolerum fra elevernes perspektiv.
Forskningsdatabase
Tilbage
Abstract
Fakta
Titel
Omsorg som modstand: Racialisering og hjemstedsskabelse i et dansk gymnasium
Forfatter(e)
Tringa Berisha
Udgiver
Routledge
Udgivelse
Race, etnicitet og uddannelse, ISSN 1361-3324; 1470-109X
Genre
Tidsskriftartikel
Omfang, antal sider
Udgivelsesår
2024
Unge og uddannelse
Nyt fra Gymnasieforskning
Få Nyt fra Gymnasieforskning direkte i din indbakke.
Du får:
- Oversigter over den nyeste forskning i vores database indenfor netop dine fag og interesseområder
- Nyheder om vores magasin, podcast, konferencer og nye tiltag
Er du ansat på en institution, der abonnerer på Gymnasieforskning, kan du, ud over Nyt fra Gymnasieforskning også få adgang til magasin-arkivet online, ved at logge ind eller oprette en bruger-profil.
Ups. Der er gået noget galt. Opdater siden og prøv igen.
Seneste magasin
Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis
Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.