Denne afhandling omhandler ulighed i forbindelse med konstruktionen af uddannelsesidentiteter hos unge i overgangen fra at være gymnasieelever til studenter. Med udgangspunkt i et sprogligt etnografisk studie af to gymnasieklasser på et sjællandsk gymnasium undersøges der i studiets første del hvordan lokale ideologier og normer i kombination med bredere samfundsdiskurser vedrørende klassepositioner, sprog og skolekompetencer kan medføre at eleverne får ulige muligheder for at positionere sig som gode og kompetente elever. I studiets anden del gen-interviewes eleverne 14-19 måneder efter de er blevet studenter. Her undersøges det hvordan elevernes socioøkonomiske baggrund og deres uddannelsesidentiteter mens de gik i gymnasiet hænger sammen med deres uddannelsesvalg og klassepositioneringer efter de er blevet studenter. Afhandlingen består af fire artikler, der bindes sammen af ni korte introducerende og konkluderende kapitler. I disse kapitler underbygges og uddybes teoretiske, metodiske og empiriske pointer, der kun forekommer i kondenseret form i artiklerne. I studiets første del vises det at lærere og elever kan udtrykke forskellige sprogideologier og –normer, at eleverne skal navigere i forskellige til tider konfliktende normer for at positionere sig som gode elever, og at særligt elevernes ideologier vedrørende sproglig autenticitet kan påvirke deres og deres kammeraters mulige positioner i klassen. Studiet viser videre at der lokalt og i trykte medier cirkulerer diskurser der, direkte og indirekte, knytter klassepositioner sprog og skolekompetencer. Med udgangspunkt i tre casestudier med elever, hvis forældre ikke har en gymnasial uddannelse, argumenteres der for at sådanne diskurser påvirker elevernes identifikationspraksisser i gymnasiet. Studiets anden del fokuserer særligt på uddannelsesrejsen for to studerende med højere middelklasse baggrund, der i gymnasietiden indtog positioner som gode og kompetente elever. I modsætning til de af deres klassekammerater hvis forældre ikke har en gymnasial uddannelse, som alle udtrykker intentioner om at fortsætte i videre uddannelse, udtrykker disse to studerende at de ønsker at blive autodidakte selvstændige erhvervsdrivende. Der trækkes tråde til ‘master narrativer’ om selvrealisering og hackschooling og argumenteres for at deres positioner kan relateres til en faldende status af formel uddannelse i det enogtyvende århundrede, hvor det at kunne positionere sig som en kompetent autodidakt entreprenør knyttes til høj status og middelklasseprivilegier. Afhandlingen bidrager samlet set med nye indsigter i de sproglige praksisser i det diverse gymnasium og med perspektiver på hvordan forbindelser mellem sproglige praksisser, socialklasse-positioner og uddannelse kan forstås og undersøges i det enogtyvende århundrede.
Forskningsdatabase
Tilbage
Abstract
Fakta
Titel
Returning to class : Connections between language practices, educational identities and classed positions
Forfatter(e)
Anne Larsen
Udgiver
KU Københavns Universitet
Udgivelse
KU Københavns Universitet
Genre
Ph.d.-afhandling
Omfang, antal sider
211
Udgivelsesår
2024
Unge og uddannelse
Uddannelse og samfund
Almen didaktik og pædagogik
Nyt fra Gymnasieforskning
Få Nyt fra Gymnasieforskning direkte i din indbakke.
Du får:
- Oversigter over den nyeste forskning i vores database indenfor netop dine fag og interesseområder
- Nyheder om vores magasin, podcast, konferencer og nye tiltag
Er du ansat på en institution, der abonnerer på Gymnasieforskning, kan du, ud over Nyt fra Gymnasieforskning også få adgang til magasin-arkivet online, ved at logge ind eller oprette en bruger-profil.
Ups. Der er gået noget galt. Opdater siden og prøv igen.
Seneste magasin
Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis
Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.