Gymnasiereformens forestilling om almendannelse er dels uklar, dels dybt traditionel. Reformen er som sådan et eksempel på, at det er blevet sværere at sige, hvad almendannelse er. For at kunne sige noget om hvilke fag og hvilket stof der danner, må man første vide hvad dannelse er i dag og hvilke idealer vor tids almendannelse er orienteret efter. Artiklen giver et socialanalytisk bud på disse problematikker. Dannelse idag må for det første opfattes som selvdannelse, fordi dannelse i højere grad foregår på individets præmisser. Dannelsesidealet kan for det andet bestemmes som det æstetiske ideal 'det interessante', da dette som en stemning er et ubestemt og orienterende ideal. På denne baggrund skal der for det tredie gives et bud på otte nye og tidssvarende almendannende fag: De to naturvidenskabelige fag kosmologi og evolutionsteori, de to samfundsvidenskabelige fag idéhistorie og samtidsanalyse, de to humanvidenskabelige fag tekstanalyse og kulturanalyse samt de to 'filosofiske fag' filosofi og dannelsesteori.
Forskningsdatabase
Tilbage
Abstract
Fakta
Titel
Stoffet der danner - Selvdannelse, almendannelse og det interessante
Forfatter(e)
Lars Geer Hammershøj
Udgiver
Danmarks Pædagogiske Universitetsforlag
Udgivelse
I: Dannelse mellem subjektet og det almene
Genre
Bidrag til antologi
Omfang, antal sider
25
Udgivelsesår
2006
Almen didaktik og pædagogik
Nyt fra Gymnasieforskning
Få Nyt fra Gymnasieforskning direkte i din indbakke.
Du får:
- Oversigter over den nyeste forskning i vores database indenfor netop dine fag og interesseområder
- Nyheder om vores magasin, podcast, konferencer og nye tiltag
Er du ansat på en institution, der abonnerer på Gymnasieforskning, kan du, ud over Nyt fra Gymnasieforskning også få adgang til magasin-arkivet online, ved at logge ind eller oprette en bruger-profil.
Ups. Der er gået noget galt. Opdater siden og prøv igen.
Seneste magasin
Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis
Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.