De danske gymnasieskoler har på flere områder fået nye opgaver og skal derfor indrette sig på nye måder. Lærerne skal i højere grad end hidtil arbejde sammen i obligatoriske team, der tildeles en række opgaver med henblik på at planlægge, afvikle og evaluere undervisningen. Sigtet for projektet har været den ændrede lærerrolle efter reformen, og vi har i denne sammenhæng studeret lærernes holdninger og praksis i forhold til det obligatoriske teamsamarbejde og til den organisatoriske udvikling hen imod henholdsvis løse og dynamiske strukturer eller faste og stabile strukturer. Der er en stor variationsrigdom i de måder som regelsættet og opgaverne er blevet fortolket på skolerne, og der findes mange forskellige løsninger, der er fremkommet på baggrund af forskellige principper og forskellige konkrete anledninger og muligheder. Én ting er sikkert: der har ikke været mulighed for ikke at foretage sig noget. Det vil i givet fald være et entydigt regelbrud, og det er tvivlsomt, om skolerne i de tilfælde ville kunne løse deres opgaver. Er de mange forskellige løsninger et udtryk for en tilsyneladende uendelig variationsrigdom? Det kommer an på, hvordan man zoomer med sit kamera. På mange af de ‘snapshots’, der er taget på de enkelte skoler, af de enkelte organisationsdiagrammer, i de enkelte interview, i de enkelte møder, i de enkelte undervisningsforløb mv. kan det umiddelbart se således ud. I artiklen vil jeg søge at tegne nogle centrale spor for udviklingen.
Forskningsdatabase
Tilbage
Abstract
Fakta
Titel
Team, styring og frihed – organisering i gymnasiet
Forfatter(e)
Lars Frode Frederiksen
Udgiver
Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet
Udgivelse
Gymnasiepædagogik, Nr. 78, 35-55
Genre
Bidrag til forskningsrapport
Omfang, antal sider
21
Udgivelsesår
Udvikling, ledelse og lærerprofessionen
Nyt fra Gymnasieforskning
Få Nyt fra Gymnasieforskning direkte i din indbakke.
Du får:
- Oversigter over den nyeste forskning i vores database indenfor netop dine fag og interesseområder
- Nyheder om vores magasin, podcast, konferencer og nye tiltag
Er du ansat på en institution, der abonnerer på Gymnasieforskning, kan du, ud over Nyt fra Gymnasieforskning også få adgang til magasin-arkivet online, ved at logge ind eller oprette en bruger-profil.
Ups. Der er gået noget galt. Opdater siden og prøv igen.
Seneste magasin
Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis
Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.